Powered by Smartsupp

Minden, amit a tavaszi gumicseréről tudni érdemes

Minden, amit a tavaszi gumicseréről tudni érdemes

De azért nem árt pár dologra odafigyelni, mielőtt házi barkácsba kezdünk. Ezért adunk néhány tippet azoknak, akik erre a hétvére tervezik átpatkolni a járgányt.

  • Ne halogassuk. Tényleg ne. Mivel a téli gumik magasabb hőmérsékleten könnyebben kopnak, ezért a téli időjárástól megviselt gumiink igen hamar balesetveszélyes károsodást szenvedhetnek. Ráadásul ha időben cseréljük őket, elkerülhető a túlzott mennyiségű kopás és akár két szezont is kihúzhat a gumikészletünk.
  • Akár otthon cseréljük a gumit, akár szervizben, általában a cserekészlet a garázsban/kamrában/padláson végzi a következő váltásig. De nagyon nem mindegy, hogy tároljuk. Az például kapásból érdemes elfelejteni, hogy zárt nejlonzsákban a sarokba kerüljön, mert a befülledés nem tesz jót neki. Mielőtt eltesszük, figyeljünk arra, hogy alaposan tisztítsuk át és szárítsuk meg, majd nyitott, jól levegőző tárolóban küldjük téli/nyári álomra. Ha magában tároljuk, legjobb ha egymás mellé állítjuk őket, a felnin lévőket viszont egymásra fektetve érdemes felsorakoztatni.
  • Mire cseréljünk? A legfontosabb, hogy ne hagyjuk magunkat megvezetni a szomszéd Józsi bácsi által ránk sózott „megkímélt” gumikkal.
  • Hová tegyük a selejtezendő gumikat? Nos semmiképp se vagdossuk, vigyük ki a szemétégetőbe és hasonlók. Szervizben ez egyszerű, mert mi gondoskodunk a szakszerű megsemmisítésről.

Ne feledd: a legfontosabb magunk és mások biztonsága: pár ezer forinton spórolással tízezres vagy százezres kárt is okozhatunk. Ha bizonytalan vagy abban, hogy sikerül-e megfelelően a garázsban gumit cserélni, hozd szervizbe!

További tippjeink

Klímakarbantartás a kora nyári kihívás

Klímakarbantartás a kora nyári kihívás

Az elmúlt hetek zord időjárása után úgy tűnik, végre átveszi az uralmat a meleg – ezáltal pedig az autóban is jócskán megemelkedik a hőmérséklet, akár napon hagyjuk, akár nem. Ilyenkor pedig vagy lehúzzuk az ablakot, vagy beindítjuk a klímát. Amire egyébként szintén megéri egy kis időt szánni, egyrészt azért, hogy működjön, másrészt hogy ne szedjünk össze valami csúnya bakteriális nyavalyát a nyaralás előtt.

Miért érdemes rendszeresen átvizsgáltatni az autónkat?

Miért érdemes rendszeresen átvizsgáltatni az autónkat?

Ugye te sem csak akkor mész orvoshoz, amikor már túl vagy az első csomag százas zsepin és elszedtél egy doboz aszpirint? Nos az autód sem akkor szeretne csak gondoskodó kezekbe kerülni, ha már nagy a baj. Évente legalább kétszer egyébként is el kell látogass egy szervizbe a gumicsere apropóján és egy jó szervizben részletes átvizsgálási lehetőséget is kérhetsz.